« tillbaka / back


 

Charlotte Sinding

EXTREME MAKEOVER - en utställning som går det ytliga på djupet
12 APRIL - 19 MAJ 2007

Under hudens yta finns det glittrande fettet hos oss alla. Men vad är det som gör att vi fascineras så av hur mycket fett som vi besitter och var det är placerat på kroppen? Om detta handlar utställningen Extreme Makeover av smyckekonstnären Charlotte Sinding.
Charlotte Sinding är fascinerad av tv-program som handlar om livsstil, gärna de smaskiga amerikanska som Extreme Makeover och andra där stilpoliser, bantnings- och träningsexperter fastslår idealen. Hon är inspirerad av våra idéer om ytlighet och hur den framställs.
- I vår tid är fett omoraliskt, både att äta fett och att vara fet är fel. Fett står för det okontrollerade, för dumhet och lathet, säger Charlotte Sinding.
Hon fick efter hand tankar om att skapa en andrahandsmarknad för det bortsugna, opererade fettet: att göra smycken av det. Tanken var att försöka förhöja det minst önskade på kroppen till något nytt, men utan att göra om det till något insmickrande. Silikon är det dominerande materialet i hennes verk. På ytan är objekten svagt blå- och rödstrimmiga under puder av talk. Till detta har hon fogat klassiska smyckematerial som t ex vita pärlor och facetterade hängen, textila band påminner om detaljerna på fina underkläder.
Volymerna på utställningens smycken är väl tilltagna -Charlotte är medveten om att det lätt upplevs som störande när storleken på sådana objekt överdrivs. De kan lika gärna tas för skulpturer, men noggrant formgivna för att fungera som fullt bärbara smycken.
- Med dessa former och storlekar skulle mina smycken kunna ses som extra kroppsdelar. Jag vill tro att vissa kan se en lockelse i att bära dem av detta skäl, säger Charlotte.
I detta projekt har en av Charlotte Sindings utmaningar varit att skapa former som ligger bortom det föreställande. Hon har tidigare visat verk bestående av elegant och naturalistiskt återgivna hundar, katter och blommor, och fått mycket beröm för de fina figurerna. Charlotte började bli rädd för att fastna i den sockerfällan och i slentrian fortsätta med det hon ofta fått mycket uppskattning för.

Charlotte Sinding är på sätt och vis en ganska typisk samtida smyckekonstnär; hon är född 1972 i Korea, uppvuxen i Norge, utbildad där, i Sverige och i Tyskland. Sedan 2001 bor och arbetar hon i Stockholm. Precis som hennes smycken är hon svår att typologisera nationellt och kulturellt. Dock inte historiskt: den blandade bakgrunden och multinationella utbildningen präglar många av hennes kollegor i skrået.

För mer information kontakta Åsa Skogberg, utställningsansvarig, på tel 08-300 280, e-post asa@platina.se
"Anita" Halssmycke

"Jane" Halssmycke

"Linda" Brosch

"Flesh Stones " Brosch

Utställningen har tidigare visats på galleri HNOSS i Göteborg


 

Se även länk till Artists/Link Artists - charlotte Sinding
 

 

« tillbaka / back