« tillbaka / back 

Helena Lehtinen

PRETTY THINGS

Den 3 november 2005 har smyckeutställningen "Pretty Things" vernissage på Platina.
Konstnären Helena Lehtinen från Lahti i Finland, ställer ut verk som hon komponerat delvis av loppisfynd och prydnadsdetaljer. Tillsammans med grovbearbetat silver arrangerar hon möten mellan estetik från skilda världar.

Helena är en samlare. Ofta besöker hon loppmarknader och second hand-shopar. Det är vardagshistorier om vardagsmänniskor som hon letar efter bland kasserade och välanvända föremål. Fynden ger näring åt hennes strävan efter en estetik som är naiv och enkel. Med de gamla föremålen som grund skapar hon smycken som inkapslar berättelser från förr.

- Jag gillar tanken att dessa berättelser vandrar iväg på sina nya bärare och skapar andra historier.

I hennes smycken finns ofta märken kvar av filens grova tänder, en ruff och skarp markering i ett material som nästan alltid annars putsas blank. Men det är varken slarv eller bristande handlag bakom detta:

- Jag är glad att jag har mitt materialkunnande och teknik. Det har tagit tid att lära. Men jag har också alltid gillat den känsla som ett inte färdigbearbetat material skapar. Ända sedan min utbildningstid har jag tyckt att detta tillstånd skapar mer spänning än då objekten fått en slutfinish.

Helena Lehtinen är född 1952 och har arbetat med smyckeformgivning sedan 70-talet. Men det var när Helena 1980 besökte en utställning med Otto Künzli, smyckekonstnär och hon fastnade framför hans klassiska arbete "24 karat" som hennes värld rubbades, Künzlis armband bestod av en gummislang med en kula av rent guld gömt under den triviala svarta ytan; ädelt blandat med oädelt och provokativt i sin lek med skönhet och värde.

Helena har i utställningen PRETTY THINGS kombinerat material som cernitlera, billig nylontråd, silver och mängder av små knappar.

Varför arbetar hon då med smycken?

- Skalan på smycken är så bra, tycker jag. Storleken är ju anpassad för att höra hemma på kroppen. Det är ett intuitivt format, mänskligt helt enkelt.


Utställningen "Pretty Things" pågår fram till 3 december 2005.