« tillbaka / back

PLATINA gästar 316 Kubik i Hudiksvall.
2 - 20 april 2005

"Smycken av udda material"

Smycken har i västvärlden länge varit en av statussymbolerna. Äldre smycken är oftast tillverkade av dyrbara ädla material. Idag räknar vi inte alltid materialet som det viktigaste eller mest dyrbara. Istället funderar vi mycket kring hur föremålen talar till oss och vilka värderingar vi lägger därtill. Smycken som kommunikativt medel eller smycken som skapar förbindelser människor emellan. Alla tänkbara material blandas och det är hur vi använder och bearbetar dem som vi tänker på. Gränslandet mellan smycken och skulptur är suddigt. Det är uttrycken som räknas!

PLATINA visar nu ett urval smycken tillverkade av material vi vanligen inte förknippar med smycken, det vill säga allt utom "ädla material".
Det är ringar som är tillverkade av cykelslangar, sirliga halssmycken tillverkade av lim, stora halssmycken av sönderrivna jeans, ringar tillverkade av svarta kolbriketter!! Broscher i form av grenar där materialet utgörs av imiterad ekparkett, hela kroppssmycken av bara cheléhallon, broscher av öronen till porslinskoppar och mycket mer.

Ett rum i galleriet är anpassat som verkstad för barn.
Platinas idé är att aktivera barnen i utställningen. Material och några föremål har valts ut som barnen får arbeta utifrån. Barnens smycken får allteftersom de tillverkas utgöra del i utställningen.

Deltagande smyckekonstnärer:

Pia Aleborg
Sofia Björkman
Harriet Clayton
Martina Frejd
Ida Forss
Hanna Hedman
Catarina Hällzon
Anni Jonsson
Auli Laitinen
Agnes Larsson
Helena Lindholm
Paula Nordström
Lo Pettersson
Chatrine Rinman
Klara Schmidt
Charlotte Sinding
Åsa Skogberg
Helena Skolling
Anna Unsgaard
Mona Wallström
Sissi Westerberg
Annika Åkerfelt
Broscher tillverkade av skumgummi och silikon. Catarina Hällzon