« tillbaka / back
 

LIBIDO - kedjor, kön, känslor, kärlek

SMYCKEN AV JENNY EDLUND
FOTO MORGAN NORMAN

Vernissage torsd 6 dec 2007, 17-20
Utställningen pågår tom 2 feb 2008, öppet må-fr 11-18, lö 11-15
Jul och Nyår stängt 24-26/12, 30/12-13/1, öppet i mellandagarna

Utställningen Libido är resultatet av ett års arbete där den kvinnliga kroppen spelar både huvud- och biroll i en berättelse om nutida kvinnlig identitet. Konsthantverkaren Jenny Edlund har både handsmitt kedjor och använt maskintillverkade kedjor och dessa har hon sammanfogat till tjocka kragar, tunga armband och draperingar. Materialen är genomgående silver och guld. Till utställningen hör också en serie fotografier med Jenny själv som modell med sina verk, tagna av fotografen Morgan Norman. Fotografierna och smyckeobjekten bildar tillsammans en helhet där budskapet handlar om den kvinnliga kroppen och vilken betydelse den har i samhället, för kvinnan , och inte minst för Jenny själv.
Libido är ett projekt som tagit över ett år att producera för Jenny Edlund. Det rymmer hennes tankar om smycket som taktil, sensuell artefakt, det egna sexuella och kvinnliga jaget och sträcker sig mycket konkret in i den politiska, feministiska diskussionen av den globala könsmaktsordningen. Men det är inte utan vånda som projektet kommit till: Bilderna i utställningen är utlämnande.

- Jag har funderat på att backa ur projektet ett oräkneligt antal gånger. Men jag har alltid kommit tillbaka till det för att det är så viktigt för mig som person; som kvinna, dotter och mamma, säger Jenny Edlund. Och genom projektet har jag lyckats få se mer av mig själv och hur jag valt att leva mitt liv som kvinna; likväl som jag kunnat jämföra det med t ex hur min mamma valt sitt liv.

Jenny Edlund tillskriver det hudnära smycket en stor erotisk potential. I arbetet med Libido har detta blivit en avgörande punkt där hennes konstnärskap och privata liv tydligt hakat i varandra.

- Utställningen är en påminnelse om att det är kroppen som räknas – den är det rum vi lever i och genom. När jag skapar smycken är det ett arbete med kroppen och hur den sätts i förbindelse med omvärlden genom beröring, temperatur, tyngd, rörelser och kroppsspråk. Genom bilderna har jag gjort det tydligare än om smyckena fått tala för sig själva.

Jenny Edlund (född 1959) är verksam konsthantverkare i Stockholm sedan 5 år. Hon är utbildad på Konstfack i Stockholm och representerad på bl a Röhsska Museet i Göteborg och MAD, Museum of Art&Design i New York . Se även länk till Artists/Link Artists - Jenny Edlund 
 

 

« tillbaka / back