« tillbaka / back 

Kärleken enligt mannen - en könskvoterad utställning


På Platina i Stockholm visas och handlas med smycken. Det kombinerade galleriet och butiken har en nära koppling till kärlekens attribut, där det yttersta kärleksbeviset ofta är en noga utvald ring. I utställningen ”Kärleken enligt mannen” har sju förträffliga män fått i uppgift att skildra sina tankar om kärlek: en konstnär, en tonsättare, en scenograf, en konsthantverkare, en marinarkeolog, en arkitekt och en grafisk formgivare.

Kärleken enligt mannen har vernissage den 14 februari kl. 18.00 och pågår t.o.m. den 31 mars.

- Utställningsidén har sin grund i vårt dagliga arbete på Platina. Här möter vi många förälskade, kära och förhoppningsfulla män och kvinnor på jakt efter den perfekta ringen. De har givit oss fantastiska berättelser om hur de drabbats av kärleken och hur detta givit konsekvenser i deras omgivning: de kanske har fått offra något, såra någon, byta hemstad, jobb eller till och med land. Och religioner kan behöva bytas ut, säger Åsa Skogberg på Platina.

Platina har länge experimenterat i sin utställningsverksamhet. Denna gång tyckte vi att det var dags för en i högsta grad subjektiv utställning om kärlek - och den skulle tolkas enligt mannen.

- En sak som slagit oss i mötet med våra besökare är hur många som blir mycket ängsliga när det kommer till valet av kärlekssymbol, ringen. Plötsligt har traditionen lagt sig som en tung, blöt filt över människor som i allt annat har vågat och provat. Därför gav vi deltagarna i denna utställning helt fria händer att tolka kärleken. Vår förhoppning är att utställningen kan påverka människor att tänka friare kring det de trots allt värderar så högt.

Medverkande i kärleken enligt mannen är sju välrenommerade män från vitt skilda yrkesområden. Martin Wikström är konstnär och arbetar med olika tekniker. Han är bl. a representerad på Moderna Museet och genom Statens Konstråd. Tonsättaren Patric Simmerud skriver modern konstmusik som spelas över hela världen, senast i Riga. Han är bl.a. utbildad vid Kgl Musikhögskolan. Charles Koroly är en svensk-amerikansk konstnär som debuterade som scenograf vid Uppsala Stadsteater 1982. Därefter har han medverkat i ett 60-tal produktioner med regissörer som Ingmar Bergman, Lars Norén och Björn Melander. På Stockholms Stadsteater är han aktuell med Medea. Konsthantverkaren Pontus Lindvall är utbildad på Konstfack. 2005 blev han uppmärksammad med projektet ”Researcher in Residence” på Konstindustrimuseet i Köpenhamn, han är också en av grundarna till konsthantverksgruppen ”We work in a fragile material”. Norrmannen Atle Bækken är marinarkeologen som till vardags leder utgrävningar vid bygget av Oslos nya Operahus. Den prisbelönte och ständigt aktuelle arkitekten Thomas Bernstrand såg vi bl.a. på Nationalmuseum i utställningen ”Konceptdesign”. Alex Pacheco, grafisk formgivare, är en av grundarna till konstkollektivet ”Candyland” och driver designbyrån ”Amigos” tillsammans med Micke Jacobsson.

(Se även bilder nedan).

Verken består av ljud, bild, film, musik, installationer, mobilteknik m.m. Inför vernissagen har utställningsytan på Galleri Platina ökats till det dubbla.

Under vernissagen medverkar samtliga utställare.

För mer information och bildmaterial, kontakta:
Åsa Skogberg, tel. 08-300 280, 070-783 15 95, asa@platina.se


Foto: Rikard Westman

Alex Pacheco

Atle Baekken

Charles Koroly

Martin Wickström

Patrick Simmerud

Pontus Lindvall

Thomas Bernstrand