« tillbaka / back

Agnieszka Knap

HERBARIUM - en samling av minnen

Samlar vi för att minnas eller för att det är en inneboende drift hos människan? Agnieszka Knap har i utställningen "HERBARIUM "- låtit samlandet vara utgångspunkt för hennes nya smycken.

När Agnieszka Knap var liten fick hon en gång en uppgift av sin biologilärare att under sommarlovet tillverka ett eget herbarium, en samling av torkade växter. En tillräcklig samling av blad och växter skulle monteras i en bok och presenteras terminen därpå.

- Jag tror inte att jag var särskilt intresserad av biologi. Det roligaste var att samla och sortera, katalogisera och göra färdigt boken. För mig var det viktiga känslan att själv få bestämma hur boken skulle se ut, att välja papper och sedan med en fin penna skriva alla de svåra latinska namnen, säger Agnieszka Knap.

Agnieszkas minne av sin barndoms herbarium gjorde sig nyligen påmint. Det var inbjudan till en internationell smyckeutställning på tema "ursprung" och bilden av hennes herbarium som satte igång en process. Hon upptäckte att hon fortfarande gärna samlar på växter, blad och ogräs. Hon torkar dem och behåller dem i små askar. Magin fanns kvar. Resultatet av denna process blev nya smycken av silver, ädelstenar, emalj och textilmaterial.

Agnieszka Knap kommer ursprungligen från Polen. Hennes landsbyte har utan tvekan påverkat hennes konstnärskap. Själv menar hon att hon säkerligen valt en annan yrkesbana om hon inte emigrerat. Hennes barndoms herbarium är försvunnet och idén om att göra ett helt nytt fick näring av en längtan till något som gått för evigt förlorat.

Hon är en erfaren smyckeformgivare och mycket engagerad i sin bransch, men också aktiv över gränserna till andra formdiscipliner. Agnieszka har varit gästlärare vid Konstfack ett antal gånger, formgivit för Boda Nova samt arbetat i flera svenska och internationella smyckeprojekt. Hon medverkar ofta med sina arbeten i olika slags utställningar och arbetar även på Konsthantverkscentrum. Under 2004 har Agnieszka ställt ut verk i Sverige, Polen, Tyskland, Spanien och England.

HERBARIUM - en samling av minnen pågår fr.o.m. 11 november t.o.m. 8 januari 2005.
Vernissage den 11 november, kl. 17-20


Se även länk till Artists/Link Artists - Agnieszka Knap