« tillbaka / back
Pia Aleborg

APARTRFOM
7 DECEMBER 2006 - 27 JANUARY 2007

THE MESS OF ELECTRIC CORDS
THE STAINS IN THE CARPET
THE FORGOTTEN SOCKS
MEET THEM TRANSFORMED INTO BIJOUTERIE

OPENING NIGHT 7 DECEMBER 2006 17-20
WITH A CHRISTMAS SURPRISE
WELCOME!

Apartfrom – en förgylld flukt in i hemmets fläckade vardag.
I utställning Apartfrom har smyckekonstnären Pia Aleborg lyft fram sådant som vi andra försöker förtränga och gömma undan: fläcken på mattan, de kvarglömda strumporna bredvid sängen och sladdhögen under skrivbordet. I denna utställning får de huvudrollen i form av exklusiva bijouterier.

Pia Aleborg har länge jobbat med scenerier, dels i egna smyckeprojekt dels som kostymör och scenograf i filmer. Spåren av detta är väl synliga i hennes nya smyckeutställning Apartfrom. Men här får det som vanligen hamnar i sceneriernas utkant spela huvudrollen. Pia Aleborg låter de små och vardagliga detaljerna fungera som råvara för en estetik där fint och fult ifrågasätts. Och hon gör det med intelligens, hjärta och humor.

– Pias formspråk går rakt in i hjärtat på mig. Hennes smycken är helt galna, samtidigt som det finns något som är formmässigt mycket kontrollerat. Och mitt i all galenskap är de snygga också, säger Åsa Skogberg, utställningsansvarig på Platina.

Materialen i Apartfrom är blandannat plast, gummi, eloxerad aluminium, förgylld metall och – inte minst – elsladdar. Utgångspunkten i Pia Aleborgs arbete ligger ofta i frågeställningar kring det som är vardagligt och lätt igenkännbart. Även i tidigare utställningar har hon använt sig av välkända material och fenomen som är hämtade ur hennes direkta närhet – hon låter sitt arbete pendla mellan konsthantverk, konst och mode. För Pia Aleborg är skillnaden inte så stor. Hon ser alla tre områden som speglingar av samtiden.

"Jag upplever att det är både berikande och befriande att kunna röra mig fritt mellan olika uttryck och yrkesområden. Det ger arbetsprocessen mer energi och arbetet blir flödande".

Pia Aleborg (1974) är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk där hon 2001 tog magisterexamen i smyckekonst. Hon har även studerat ”Jewellery for Fashion” vid Central Saint Martins College of Art and Design i London.

foto Michael Grenmarker
Se även länk till Artists/Link Artists - Pia Aleborg

« tillbaka / back