« tillbaka / back

Sissi Westerberg

INSIDE OUT - ETT PROJEKT OM EN ESTETIK BYGGD PÅ OÖNSKADE FORMER

Sissi Westerbergs förhållningssätt till smyckekonst har alltid haft en stark koppling till den mänskliga kroppen och det kroppsliga. På Galleri Platina i Stockholm visar hon nu sin senaste kollektion av smycken och objekt. Den är en fortsättning av hennes tidigare arbeten där den mänskliga fysiken och formen stått som referens, inspiration och studieobjekt. Utställningen Inside Out pågår mellan 2 juni och 13 augusti 2005.

Utställningen Inside Out består bl.a. av smycken som gjutits i silikon, ett stort pärlhalsband i rostfritt stål och en rumslig installation med rinnande soffkuddar. Formspråket är både expressivt och suggestivt, och långt ifrån lagom.

- Men min avsikt är verkligen inte att chockera eller äckla. Arbetena är valda för att kunna ligga inom ramen för det som kan passera som fint. Min idé är snarare att skapa en attraktion och en acceptans för såna former som vanligtvis anses "opassande", säger Sissi Westerberg.

- Vad jag gör är väl att försöka finna mina kopplingar till det som är ett accepterat formspråk. Jag kombinerar mina motiv med dessa och undersöker om det kan skapa en ny estetik.

Hos flera av hennes broscher syns tydliga referenser till det kvinnliga könet. Sissi Westerberg har åstadkommit en slags blandning av detta och av klassiska smyckearketyper. Hon menar att kvinnans kön är den kanske yttersta representanten av det "oönskade kroppsliga", med sina ofina, icke symetriska former. För henne är kvinnokönet ett praktexempel på en form utan antydan till minimalism, ja tvärtom nästan obeskrivbart rörig. En motpol till en "utmärkt form".

Sissi Westerberg är en av våra mest internationellt ryktbara smyckeformgivare från den nya generationen. Hon är utbildad i metallformgivning på Konstfack i Stockholm och Bezalel Academy of Arts, i Jerusalem.