« tillbaka / back


TOBIAS ANDERSSON
BACK IN BLACK

Vernissage torsdagen den 12 november 2009, 17 - 20
Utställningen pågår till och med 28 november


BACK IN BLACK är namnet på Tobias Andersson andra smyckeutställning på PLATINA. Titeln är tagen från ett av AC/DC's album som en gång fick den lilla pojken att rocka hårt. Albumet blev kult på en gång och hela skivan blev näst bäst säljande album genom tiderna.

- Titeln kändes som total självklarhet då den dök upp i mitt huvud för nått år sedan. Ettan på listan är inte oväntat Michael Jackson's "Thriller zombies". - säger Tobias Andersson

Hösten är här, dagarna rusar förbi och mörkret kan liknas vid ett par coola svarta solbrillor. Tobias Andersson älskar när pendeln slår över till den mörka tiden och håller med om att livet då känns som en svart thriller. Han gillar att bli omhuldad av det stora svarta intåget vilket stark påverkar honom fysiskt och psykiskt. Sin fascination för mörkret vill han dela med sig, nu med en ännu mer distad ton.

- Det känns riktigt skakigt, men vafan en rocker skall inte klappra med knäna utan nävarna, så det är bara att köra! - fortsätter Tobias Andersson

Tobias Andersson bor i ett stort hus på landet. Det är lätt att förföras av den mörka natten och månens starka sken.

- Och alla dessa underbara nattfjärilar som letar sig in i min ateljé under dom mörka timmarna för att sedan lägga sig ned att dö - vilka offer! Dem måste jag ju ta om hand om!

I närheten av hans hus finns en lada med en oräknelig mängd avlagda redskap - en lockande vagn, tillbehör för hästar och gamla intressanta saker. Framför allt fanns där kedjor, stora tunga rostiga kedjor, troligen använda till att bruka jorden med. Tobias Andersson har tidigare arbetat med MC-kulturen och de stilideal som gäller och såg nu en stark koppling mellan hästens starka krafter, rock'n roll kulturen och de smycken han gör.

- Jag älskar när smycken har den där starka kraften som gör att det känns som man får en fet spark i magen när man ser dem.

Tobias arbeten har funnit en bred publik, i Sverige och utomlands. Flera kända artister bär hans smycken men även advokater och finansfolk finns med i fanklubben. Vi har sätt hans smycken i tidningar och i tv. I Antikrundan blev hans ringar för några år sedan utnämnda till morgondagens antikviteter. För vad är mer klassiskt än ett kranium?
Omslagsbilden till en tidning för jurister pryddes av en känd branschkollega med Tobias manschettknappar vid handlovarna ...

Utställningen BACK IN BLACK ska ses som en helhet där varje smycke är som en låt i ett välkomponerat album.


 

 

 

 

 

« tillbaka / back