« tillbaka / back

TOBIAS ANDERSSON
ROCK'N ROLL OVER

De flesta får något drömskt i blicken när de ser Tobias Anderssons dödskalleringar. Både bankmannen med sina kritstrecksränder och butikstjejen kan se sig med de tunga metallsmyckena som andas död, eld och rockn roll. I tv-programmet Antikrundan blev de till och med utnämnda till morgondagens antikviteter. För vad är mer klassiskt än ett kranium?


Rockn Roll Over är namnet på Tobias Andersson nya smyckeutställning och är en odyssé genom upphovsmannens minnen av och relationer till "musik, motor och movies".

- Titeln på utställningen är också titeln på den första egna musikkassetten jag fick som tioåring. Det var då hårdrocksintresset tändes.

Tobias Anderssons smycken bygger in citat, texter, titlar och hårt slitna klichéer från rocken och populärkulturen som alla har gemensamt att de berört honom personligen. I materialvalet blandas högt med låg, liksom i formen. Ambitionen är att smyckena ska leva, att de ska användas.

-Verket "Living after midnight" anspelar på låten av Judas Priest med samma namn. Här finns nattfjärilen med som en central del, men det är också min egen personliga symbol.

Med barndomen som fond låter han den nostalgiska tändstickpojken brinna upp. Hans avhuggna armar gör det djävulstecken som alla rockers lärde sig på 80-talet. Var finns referensen till dagens rockkultur?

-Allt går i cirklar. Precis som i konsten finns det eviga värden i musik, film och design. Att försöka finna det tidstypiska 2005 är vare sig intressant eller möjligt för mig. Min önskan är bara att smyckena ska fungera för sin bärare, och det gör de när de ställer frågor om tillhörighet och identitet.

Tobias arbeten har funnit en bred publik, i Sverige och utomlands, och flera kända artister bär hans smycken. Men även advokater och finansfolk finns med i fanklubben. Nyligen pryddes omslagsbilden till en tidning för jurister av en känd branschkollega med Tobias manschettknappar vid handlovarna ...

Utställningen "Rockn Roll Over" pågår till och med 28 januari.


800 C


Easy Rider


Living After Midnight


Heart of Craft & R'nR

Living After Midnight