« tillbaka / back

N-0183 NORWEGIAN JEWELLERY - NOTHING BUT NINE FAVOURITES

SIGURD BRONGER
KIRSTI REINSBORG GROV
REINHOLD ZIEGLER

OPENING 5 OCTOBER 2006 17-20
EXHIBITION RUNS UNTIL 18 NOVEMBER

Norsk formgivning har upplevt en renässans de senaste åren och blivit uppmärksammad internationellt. N-0183 är namnet på en utställning med de tre norska smyckekonstnärerna Kirsti Reinsborg Grov, Reinhold Ziegler och Sigurd Bronger som numera är världsberömd. Alla arbetar de i samma verkstad i Oslo. Utställningen sätter fokus på oväntade material, den lekande människan och smycket som en personlig symbolbärare.

Inför utställningen har dessa tre konstnärer var och en valt ut tre material som de arbetat med tidigare och därmed hanterar mycket väl. Dessa nio material är trä, guld, krom, läder, emalj, papper, sten, sytråd och akryl. Utifrån dessa har sedan varje konstnär gjort var sitt smycke av var och ett av materialen. Utställningen visar således 27 unika smycken.

Kopplingen till vardag och vardagsvaran är mycket tydlig i utställningen. Här märks hålslaget, legobiten och den svenska (!) tiokronan med allas vår Carl-Gustav. Men genom en skicklig komposition, bearbetning och kombination av grundmaterialen uppstår nya objekt. Till detta kommer att själva människohuden ramar in dem och, voilá: förändringen är ett faktum.

Utstillingen er støttet av Det Kongelige Norske UtenriksdepartementSigurd Bronger

Sigurd Bronger

Kirsti Reinsborg Grov

Kirsti Reinsborg Grov

Kirsti Reinsborg Grov

Reinhold Ziegler

Reinhold Ziegler